iklan 728x90

Pages

Monday, 28 October 2013

Top 5 Kerugian Termahal Dunia Atas Kesilapan Manusia

type="html">
Lazimnya, kesilapan atau kecuaian seringkali dikaitkan apabila berlakunya sesuatu kemalangan atau malapetaka. Tidak kurang juga, kesilapan atau kecuaian ini mampu menyebabkan kehilangan nyawa dan kerugian kos yang tidak terkira banyaknya. Kalau anda nak tahu, inilah 5 kesilapan yang paling mahal dalam sejarah manusia...

Pembelian Time Warner oleh AOL
Jumlah kerugian: USD$146 Bilion

AOL

Syarikat-syarikat juga pernah membuat kesilapan dan ini adalah antara kesilapan yang paling teruk yang pernah dibuat oleh sesebuah syarikat. AOL telah membeli syarikat Time Warner pada harga US$180 bilion pada tahun 2000 tetapi dijual semula sembilan tahun kemudiannya pada kos yang rendah iaitu sebanyak US$36 Billion. Dan akhirnya, AOL telah kerugian sebanyak US$146 bilion!

Krisis Loji Tenaga Nuklear Chernobyl
Jumlah kerugian: USD$38 Bilion

Chernobyl

Ia antara kesilapan yang paling teruk pernah berlaku dalam sejarah manusia. Kemalangan di Chernobyl berlaku disebabkan peralatan yang rosak dan tidak dibaiki setelah amaran dikeluarkan. Hasilnya, empat reaktor nuklear hilang kawalan semasa ujian kecemasan yang membawa kepada krisis yang terkenal di seluruh dunia ini. Dianggarkan, ia menelan kerugian sebanyak US$38 Billion serta menyebabkan dua orang pekerja terkorban serta merta dan yang lain meninggal dunia selepas kejadian itu termasuk 28 orang ahli bomba.

Kemalangan Roket Angkasa Challenger
Jumlah kerugian: USD$5.5 Bilion

Challenger

The Challenger merupakan sebuah kapal angkasa yang dibina dan dimiliki oleh NASA. Ia meletup 72 saat selepas berlepas dan membunuh semua angkasawan. Siasatan mendapati letupan tersebut disebabkan oleh kecuaian jurutera NASA dari segi reka bentuk kapal angkasa berkenaan. Hasilnya, ia telah menyebabkan kerugian sebanyak US$5.5 bilion dalam proses pembinaan kapal angkasa itu.

Kemalangan Kapal Tangki Minyak The Exxon Oil
Jumlah kerugian: USD$4.4 Bilion

The Exxon Oil

Ini adalah kemalangan yang berlaku pada tahun 1989 dan ia disebabkan oleh kesilapan kapten kapal yang terlalu mabuk pada ketika itu. Kapal tersebut dikatakan sedang dalam perjalanan ke Carlifonia tetapi terlanggar kapal Prince William Sound di luar perairan pantai Alaska yang menyebabkan tumpahan minyak mentah sebanyak 760,000 tong minyak. Hasilnya, US$4.4 Bilion telah dibelanjakan bagi proses membersih dan membaiki kerosakan yang disebabkan oleh kemalangan tersebut.

Tragedi di Pelantar Minyak 'The Piper Bravo'
Jumlah kerugian: USD$3.4 Bilion

The Piper Bravo

Ada masa-masanya di dalam sejarah apabila kecuaian dan kesilapan membawa kepada kehilangan nyawa dan wang. Inilah yang berlaku pada Mei 1994 apabila pemeriksaan keselamatan terlupa untuk menggantikan injap di pelantar minyak Piper Bravo semasa pemeriksaan rutin. Pemeriksa telah mengeluarkan dan menggantikan semua injap keselamatan yang lain kecuali satu injap yang telah dilupakan. Seorang pekerja yang tidak pernah tahu bahawa salah satu injap keselamatan telah dilupakan menekan butang menghidupkan pam minyak di pelantar minyak berkenaan. Ia merupakan keputusan yang sangat buruk dan sangat mahal. Pelantar tersebut meletup dan membunuh seramai 167 orang pekerja dan memusnahkan harta bernilai US$3.4 Billion.

[Sumber]


View the original article here

No comments:

Post a Comment