iklan 728x90

Pages

Saturday, 26 October 2013

GST Kadar 6 Peratus Dilaksanakan 1 April 2015

type="html">
Kerajaan akan melaksanakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) berkuatkuasa 1 April 2015 bagi menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan yang dimansuhkan.


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kadar GST yang akan dikenakan adalah sebanyak 6 %.

“Gst bukanlah cukai tambahan baharu realitinya kadar inflasi kini berada di paras rendah 2%. Kerajaan yakin inilah masa yang terbaik untuk melaksanakan GST kerana kadar inflasi minimum dan terkawal,” katanya ketika membentangkan Belanjawan 2014 di Parlimen pada Jumaat.

Najib berkata pelaksanaan GST dapat membantu negara menangani banyak kelemahan dalam sistem pencukaian sedia ada.

“Sebagai contoh pada waktu ini sekiranya kita membeli minuman berkarbonat di restoran tanpa kita sedari, kita dah membayar dua kali cukai iaitu cukai jualan dan cukai perkhidmatan.

“Dalam bahasa mudahnya dalam sistem GST pengguna perlu membayar satu kali cukai sahaja. Realitinya juga perubahan harga barangan dan perkhidmatan apabila GST dilaksanakan adalah amat minimum,” katanya.

Menurut Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan, ia adalah kadar yang terendah di kalangan negara anggota ASEAN.

Untuk rekod, Singapura dan Thailand mengenakan GST pada kadar 7 peratus, manakala Indonesia, Filipina, Cambodia, Laos, ietnam dan Myanmar pula 10 peratus.

GST bagaimanapun dikecualikan bagi lima perkara, iaitu barangan makanan asas, perkhidmatan pengangkutan awam, urusan jual-beli serta sewaan rumah kediaman, perbelanjaan keatas perkhidmatan atau pembelian barangan pelajaran dan pendidikan, serta bayaran kadar pertama tarif bil air serta elektrik yang ditetapkan.

Selain itu, bagi meringankan beban rakyat, kerajaan akan memberikan RM300 (one-off) kepada semua penerima Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M).

Manakala 1-2 mata peratusan cukai pendapatan individu dikurangkan mulai tahun taksiran 2015.

Sektor perniagaan dan industri turut diberikan beberapa potongan cukai tertentu berikutan pelaksanaan GST.

Sumber: Mynewshub


View the original article here

No comments:

Post a Comment